петак, 31. јануар 2014.

САВИНДАН У СОМБОРСКОМ ПОВЕРЕНИШТВУ 1840-2014



Ове године, на Савиндан, Покрет Двери је величанственом академијом прославио 15 година од свог оснивања и плодотворног рада. Сутрадан, слава Покрета Двери свечано је прослављена и у сомборском повереништву као и претходних година. Уз фотографије и видео снимке из Београда, у скромном културно-уметничком програму учествовали су наши саборци свих узраста, од најмлађих рецитатора до старијих и искуснијих, а на прославу су позвани представници западно-бачких повереништава. Током целог празничног дана, у изложбеном делу „Србског дома“ где је смештена наша канцеларија, свим заинтересованим грађанима је била на располагању за читање древна књига Светог Саве, чувено „Законоправило“, у преводу на савремени језик проф. др Миодрага Петровића. Један од повереника Двери за Сомбор, учитељ Милан Божић, истраживао је у архивама Сомбора, и пронашао заборављену песму о Светом Сави, запостављеног песника из ових крајева, Мите Поповића, записану давне 1879. године, коју је у току вечери прочитао присутнима на опште одушевљење.

У наставку програма Управа сомборског повереништва се захвалила свима онима који су у протеклих 5, односно 15 година помагали Двери на овим просторима и доделила ЗАХВАЛНИЦЕ најистакнутијим појединцима и организацијама. Само нека од имена ћемо поменути и истаћи: Предраг Дражић, мр Славомир Дедић, Ђуро Бијелић, војвода Јово Остојић, Мирко Ћелић, Здравко Грабеж, Жељко Томић, Добрица Веселиновић, др Милица Митић, Мира Павловић, Србско историјско друштво „Милош С. Милојевић“, Равногорски покрет Сомбор, Еколошко удружење града Сомбора, Клуб љубитеља језика „Аркаим“, Руско-српско друштво „Светог Александра Невског“... Свима хвала.

Треба напоменути да је Повереништво Двери Сомбор, као једно од најраније формираних повереништава на подручју Северне Србије, овом приликом прославило и петогодишњицу „феномена Двери“ на територији Општине Сомбор. Наиме, 2009. године у Сомбору у Гимназији „Вељко Петровић“ организовали смо скуп под називом „Србијо памти“, поводом десетогодишњице НАТО геноцида над српским народом који је био прекретница за даље утемељење огранка Двери у Сомбору. Свети Сава се у Сомбору и Западно-бачком округу увек свечано прослављао као највећи узор генерацијама учитеља који су прослaвили овај град. Да подсетимо, учитељ Атанасије Николић из Бачког Брестовца је утемељивач Савиндана као школске славе у Србији и целом Србству (1840. година), а читаоцима овог извештаја ће бити корисно да чују и да је слава сомборског повереништва Свети српски цар Урош Пети, чије су мошти једно време боравиле у Сомбору, у храму рођења Светог Јована Претече.

Нема коментара:

Постави коментар